Lek ontdekt in Internet Explorer

Lek ontdekt in Internet Explorer

Lek ontdekt in Internet Explorer!

Internetgebruikers kunnen voorlopig beter een andere browser gebruiken dan Internet Explorer. Dat stelde het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid maandag in een reactie op het grote lek in de browser van Microsoft dat dit weekeinde werd geopenbaard.

Volgens het ministerie kan het lek, dat volgens makers van beveiligingssoftware al wordt misbruikt door hackers, hele computersystemen infecteren. Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden doen internetters er daarom goed aan een andere browser te gebruiken. Een browser is het scherm waarin je internet opent en gebruikt.

Microsoft gaf dit weekeinde aan hard te werken aan een oplossing om het lek in Internet Explorer 6 tot en met 11 te dichten. Die zal er echter niet komen voor computers die nog draaien op Windows XP. Microsoft staakte onlangs het onderhoud aan dat systeem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de pc’s zou draaien.

Ook de Nederlandse politie raadt het gebruik van Internet Explorer af. ‘Gebruik het alleen als het niet anders kan, en in uitgebreide beveiligde modus’, luidt een waarschuwing op Twitter voor internetgebruikers. U kunt ook zelf actie ondernemen om de lek van Internet Explorer te verhelpen zie deze website en kijk bij de update van 28 april 2014.

Alternatieven
Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden doen internetters er daarom goed aan een andere browser te gebruiken, zoals Chrome (van Google), Firefox (van Mozilla), Safari (van Apple, voor Windows) en Opera. Dit zijn ‘veiliger alternatieven’, aldus het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie.

Deze programma’s kun je (in de meeste gevallen) gratis online downloaden. Let goed op dat je het officiële programma download. Als je deze van de website van de originele aanbieder haalt, weet je zeker dat je goed zit. De installatie is gemakkelijk; op de websites van de aanbieders staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen.

Bron: ANP / TROS Radar
30 april 2014