Twinfield en het Referentie Grootboekrekeningschema

In 2013 is een groep enthousiaste experts van verschillende publieke en private organisaties uit de financieel-administratieve keten, waaronder Twinfield, de uitdaging aangegaan om vanuit een aantal veel toegepaste grootboekrekeningschema’s te komen tot één gemeenschappelijk referentie grootboekrekeningschema (RGS). Doel: minder vertaalslagen bij de opstellen van de verschillende externe en interne financiële rapportages, bijvoorbeeld ten behoeve van de overheid en de banken.
De ervaringen tot nu toe zijn zeer veelbelovend. Anders gezegd: Het schema lijkt uitstekend te doen waarvoor het is bedoeld, minder vertaalslagen als gevolg van standaardisatie aan de bron.

Wat is RGS?
RGS is een aanvullende optie om te komen tot standaardisatie van de financiële administratie.
Twinfield is sinds jaar en dag groot voorstander van standaardisatie aan de bron en adviseert alle accountants- en administratiekantoren te werken met een standaard grootboekrekeningschema. Op deze manier is het mogelijk te standaardiseren bij de boeking en/of primaire vastlegging. Hierdoor is verdere kantoorautomatisering mogelijk, waardoor meerdere efficiency voordelen te behalen zijn.

Waarom RGS?
Bij de komst van het RGS kan het standaard grootboekrekeningschema worden aangevuld met de betreffende RGS coderingen. Deze RGS code wordt op grootboekrekening / per boeking vastgelegd. Deze informatie is via webservices en exports beschikbaar voor het gebruik in rapportgeneratoren en dergelijke. Twinfield biedt klanten hiertoe de mogelijkheid het rekeningschema te koppelen met partijen als Caseware, Infine, MLE, etc.

RGS en KBP
Met Avanzer Aangifte van Wolters Kluwer (voorheen KBP aangiftesoftware) heeft Twinfield als eerste boekhoudpakket een rechtstreekse xml koppeling op basis van RGS codering.
Deze koppeling kan u veel tijd en moeite besparen. Vanuit Twinfield kunt u een administratie inlezen op de Balans en Verlies & Winst onderdelen in KBP online. Deze koppeling is in KBP te gebruiken bij o.a. de jaarstukken IB, aangifte VPB en moeder- en dochtermaatschappijen.

Ja, ik wil RGS!
Voor alle gebruikers van Twinfield bestaat de mogelijkheid om de RGS codering op grootboekniveau op te nemen. Importsheets voor het importeren van de RGS-codering binnen uw administratie zijn beschikbaar alsmede een nieuw ontwikkeld rekeningschema op basis van RGS. Dit rekeningschema wordt uitgeleverd met sjablonen voor diverse rechtspersonen, zoals ZZP en BV.

Gebruikers van Twinfield vinden meer informatie hierover in de Knowledge base van Twinfield.
Maakt u nog geen gebruik van Twinfield maar bent u wel geïnteresseerd, neem contact op met onze sales afdeling via nl-taa-sales@wolterskluwer.com.